Dohányzásellenes hírek. Dohányzásmentes Világnap május 31-én


Célkitűzése, hogy minden évben legyen egy olyan nap, amikor a dohányzó emberek nem gyújtanak rá, illetve a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és dohányzásellenes hírek passzív dohányzás okozta káros következményekre.

A nemzetközi világnap célja a jelenlegi és következő generációk védelme nem csak a dohányzás pusztító egészségügyi következményeitől, hanem a dohányzás okozta társadalmi, környezeti és gazdasági negatív hatásaitól is. Magyarország a dohányzást tekintve a világranglistán dobogós helyre került.

dohányzásellenes hírek

Évente közel 35 ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Nemcsak a felnőttek, hanem sajnos a fiatalok is egyre többen váltak és válnak a cigaretta rabjává, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy minden ötödik 10 éves már elszívta az első cigijét.

Dohányzás elleni flashmobot tartottak az EOK-ban

A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigizett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők dohányzással összefüggő halálozása kedvezőtlenebb, mint az országos mortalitás. A megyénk területi különbözőségeit elemezve a közötti időszakra sajnos megállapítható, hogy a férfiak esetében az összhalálozás és a korai halálozás vonatkozásában a nyíregyházi járásban élő éves korcsoportba tartozó férfiak kivételével minden járásban kedvezőtlenebb a dohányzással összefüggő halálozás az országos átlaghoz képest.

dohányzásellenes hírek

A nők esetében csak a nyíregyházi és nagykállói járásban élő, a éves korcsoportba tartozók esetén alacsonyabb a dohányzással összefüggő halálozás az országosnál HaMIR, A dohányzásellenes hírek szövődményeként olyan halálos betegségek alakulnak ki, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, a COPD krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy dohányzásellenes hírek különböző daganatos betegségek tüdőrák, gégerák, szájüregi rák, hasnyálmirigy- vastagbél- vese- vagy hólyagrák.

A dohányzás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, melyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt. A dohányzás visszaszorításának elsődleges eszköze a rászokás megelőzése, a gyermekkorban történő dohányzás ellenes kampányok dohányzásellenes hírek.

dohányzásellenes hírek

A leszokási próbálkozások a magukra utalt dohányzóknál csak nagyon ritkán sikeresek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megdöbbentő adatok, a károsító hatások ismerete még nem elég a cigarettázás abbahagyásához.

Joó Tamás egészségügyi közgazdász.

A dohányzásról való leszokás folyamatában az első és legfontosabb tényező az akaraterő, illetve a motiváció. A nikotin és a pszichés függőség csökkentése csak ennek meglétét dohányzásellenes hírek érhető el, azonban talán az egyik legfontosabb tényező a pozitív hatású támogató környezet biztosítása. A szakemberek számára azonban ma már rendelkezésre állnak a leszokást segítő hatékony gyógyszerek is.

dohányzásellenes hírek

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetésével európai szintű szakmai irányelvek szerint kiképzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók állnak készen országszerte, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, hogy segítsék a dohányzókat a leszokásban.

A ben megalakult Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06 80 44 20 44 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján, óra között. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a megye középfokú oktatási dohányzásellenes hírek tanuló fiatalok részvételével, egy három napos önkéntes középiskolai kortárssegítő képzés szervezésével csatlakozott a világméretű mozgalomhoz.

Dohányzásellenes hírek Főosztály.